tirsdag 22. september 2015

Enkeljympa er gøy!!
Friskis &Svettis kommer fra Sverige og der er de en av landets største idrettsbevegelser. I 1983 ble Friskis&Svettis Oslo startet og høsten 1992 kom de til Lillehammer. Her er det i dag 1500 medlemmer.
Et av treningstilbudene er saltrening eller jympa som Friskis&Svettis kaller det. Jympa er trening til musikk der gleden over å bevege seg står i fokus. I 2015 startet Enkeljympan opp på Lillehammer. Det er trening tilpasset mennesker med forskjellige funksjonsnedsettelser.
 
Heges bloggavis har intervjuet daglig leder for Friskis&Svettis på Lillehammer, Gunn Bjerke.

1. Hvem fant på å lage Enkeljympan i Friskis&Svettis?
- Det vet jeg ikke helt, men det startet opp i Sverige.

2. Finnes dette tilbudet mange steder i Norge?
- Når vi startet opp på Lillehammer var vi den 11. gruppen i Norge. Nå er det 17 grupper rundt omkring i landet.

3. Hva er egentlig Friskis&Svettis?
- Friskis&Svettis er et stort idrettslag. På den første treningen i Sverige kom det en person, men nå er det kjempestort i Sverige og Norge. På begynnelsen var det bare saltrening, men etter hvert ble det spinning, styrketrening og Enkeljympa. 

4. Kan alle være med?
- Alle som vil kan være med.

5. Har Enkeljympan blitt populær på Lillehammer?
- Ja det har den. Nå har vi 24 navn på listen, men vi har vært over 30 på trening. Og det er plass til flere!

6. Hva slags øvelser er det?
- Vi prøver å bruke enkle øvelser slik at alle får det til. Det er styrkeøvelser, kondisjon, bevegelighet og balanse øvelser.

7. Er det lette øvelser?
- Det skal være enkelt å få det til, men alle skal bli slitne.

8. Synes du at ledsagerne er flinke til å følge opp øvelsene og til å være med å trene?
- Ja mange ledsagere er veldig flinke til å følge opp og trene sammen med de brukerne de kommer sammen med.

9. Hvor lenge har du jobbet med Friskis&Svettis?
- Jeg har hatt det som hobby siden 1999, Men har jobbet i åtte år med Friskis&Svettis.



 
 Gunn og Enkeljympa i aksjon.
 
 

Randi Mæhlum og Camilla Pettersen er to av di faste som trener Enkeljympa. De synes alt er morsomt: musikken, øvelsene og det å trene sammen. Noen av ledsagerne vi snakket med sier det samme. Det er viktig å gjøre noe morsomt sammen og Enkeljympa er topp!
 
 
 
 

lørdag 12. september 2015


Da Inger Johanne gikk til filmen

- Spilte Maren i "Mormor og de åtte ungene"

Inger Johanne Byhring spilte Maren i filmene om Mormor og de åtte ungene. Det er 38 år siden. Nå bor hun i Øyer med mann og to barn og jobber som lysdesigner. Inger Johanne synes Anne Cath Vestlys fortellinger er like aktuelle i dag. Små barn har samme behov nå som da.
Anne Cath Vestlys sønn, Jo Vestly, sa i et intervju tidligere at han trodde tiden hadde gått fra filmer som Mormor og de åtte ungene. Det er ikke Inger Johanne enig i.
"Barn liker rolige filmklipp med lite handlingsforløp. Jeg tror ikke det behøver å være så mye tempo og action for at barn skal kose seg med film", sier Inger Johanne Byhring. Hun forteller at filmene om Mormor og de åtte ungene er oversatt og dubbet til japansk, fransk og tysk.

"Du var 13-14 år da du spilte Maren i den første filmen om Mormor og de åtte ungene, hvordan fikk du egentlig den rollen?"
"De tre søstrene mine og jeg var med på barneteater, det hadde en stor plass i livet mitt. En dag kom det en mann som lette etter barn til å spille i en barnefilm. Etter en stund fikk jeg en telefon om jeg ville være med på prøveopptak på Hvaler. Til min store glede ble jeg plukket ut, fikk spille rollen som Maren og syv nye søsken på kjøpet;"

"Lærte du noe av å spille rollen som Maren?"
"Jeg syntes det var gøy å være Maren og lærte mye av å være på filmsettet. Som 14 åring og den elsdte av barna, fikk jeg lov til å henge rundt og følge med på alle opptak. Jeg lærte mye om hvordan de som lager film kan lure oss, slik at ting ser litt annerledes ut enn de er i virkligheten, blant annet ved hjelp av lyd og lys. Alle kostymene våre var for eksempel dyppet i te for at de skulle se gamle og koselige ut. Jeg lærte mye mer av å være med på film, enn jeg lærte på skolen.

" Er det noe du husker spesielt godt fra filmingen?"
"Det var mye venting, de samme scenene ble tatt opp mange ganger for at filmen skulle bli bra, Jeg husker blant annet at vi måtte gå i pysjamas mange dager i strekk og at vi måtte spise de samme brødskivene om og om igjen. Den episoden der mormor selger vafler til noen som går på ski, husker jeg også veldig godt. Statistene kjøpte vafler men fikk ikke lov å spise dem i tilfelle scenene måtte tas opp på nytt og det hendte selvfølgelig, mange ganger!!"
All ventetiden ble brukt til lekselesing, leking og matlaging. Jeg hadde fri i to månder fra skolen for å være med i filmene og vi hadde to dagmammaer som passet på ungeflokken.

"Ble filmene spilt inn i nærheten av der du vokste opp?"
"Jeg vokste opp på Slemdal i Oslo. Den første filmen ble spilt inn på Grünerløkka og Oslo Østbanestasjon. Mormor og de åtte ungene i skogen ble spilt inn i Asker. Alle innescenene ble tatt opp i Norsk filmstudio på Jar i Bærum. Alle vi åtte ungene ble plukket opp rundt omkring i Oslo hver morgen og kjørt ditt vi skulle filme."

"Var du kjendis og tjente mange penger som skuespiller?"
"Jeg var litt kjendis og syntes, nå som da, at det bare var morsomt å bli kjent igjen på gata. For de pengene jeg tjente kjøpte jeg ny moped!"

Hele Norges mormor, Anne Cath Vestly, var ikke med på de første filmopptakene. Inger Johanne forteller at spenningen var stor den første dagen hun skulle komme.

"Hvordan var det å spille mot mormor og mor til Knerten?"
"Det var stort å få møte og spille mot henne. Hun var en veldig koselig dame, men de minste ungene syntes hun snakket litt rart




Inger Johanne til høyre